Zomrela významná česká režisérka Věra Chytilová

12.03.2014 Celý región

Bratislava 12. marca (TASR) - Vo veku 85 rokov zomrela dnes česká filmová režisérka Věra Chytilová. Umelkyňa skonala v dopoludňajších hodinách vo svojom dome obklopená rodinou, informoval spravodajský portál iDnes.cz s odvolaním sa na jej nevestu Terezu Jiravovú.

"Keď som s ňou hovorila naposledy, zdala sa byť chvíľami už na druhom brehu. Prestala ovládať svoj osud," spomína si na Chytilovú jej dlhoročná priateľka, filmová publicistka Eva Zaoralová.

Chytilová pôvodne študovala architektúru, pracovala ako kreslička, laborantka, ale aj ako modelka. Pred kamerou sa objavila v malej úlohe vo filme Císařův pekař a pekařův císař; za kamerou začínala na Barrandove, kde sa vypracovala na pomocnú režisérku. Následne vyštudovala FAMU, jej absolventským dielom bol hraný stredometrážny film Strop. Debutovala dokumentom Pytel blech.

Natočila filmy O něčem jiném, Sedmikrásky, Ovoce stromů rajských jíme, Hra o jablko, Panelstory aneb Jak se rodí sídliště, Kalamita, Faunovo velmi pozdní odpoledne, Vlčí bouda, Šašek a královna, Kopytem sem, kopytem tam, Mí Pražané mi rozumějí, Dědictví aneb Kurvahošigutntág, Pasti, pasti, pastičky, Vyhnání z ráje či Hezké chvilky bez záruky.

Podieľala sa na poviedkovej snímke Perličky na dně, vytvorila tiež dokumenty Čas je neúprosný, Praha - neklidné srdce Evropy či Vzlety a pády. Bola členkou Európskej filmovej akadémie a na FAMU vychovala niekoľko generácií filmárov.
 
)
 
 
 

Vyberte región